9 tips for å forebygge allergi

Allergi har blitt en av våre vanligste og største folkesykdommer, og det anslås at omtrent hver femte nordmann er rammet. Hele 39 prosent har en form for sensitiv hud – her finner du våre tips for å unngå dette.

Å bruke skånsom tøyvask kan forebygge allergi.

I løpet av de fem første leveårene er barn spesielt utsatt for allergi, eksem og hudirritasjon, og det er mye som tyder på at denne typen plager er på fremmarsj i Norge. Undersøkelser som Blenda Sensitive har gjennomført, viser at hele 39 prosent har en form for sensitiv hud i Norge. Det finnes imidlertid enkle forhåndsregler du kan ta for å unngå dette:

1. Unngå for hyppig bading

Såpe har en uttørkende effekt på huden, derfor kan tørr og dehydrert hud føre til kløe og hudirritasjon. Prøv derfor å unngå for lange bad i for varmt vann.

2. Bruk badeolje

I og med at vann tørker ut huden, er det viktig å kompensere for dette ved å tilsette et par dråper nøytral badeolje i badevannet. Eventuelt kan du smøre kroppen med dette etter dusjen. Med olje opprettholdes fuktighetsbalansen i huden. Smør oljen inn mens huden fortsatt er våt.

3. Bruk milde såper

Sterke såper kan tørke ut huden. Unngå dessuten såper tilsatt parfyme og tilsetningsstoffer huden kan reagere på. Såpe med en egnet lav til nøytral pH-verdi vil også bidra til å redusere faren for irritasjon og andre uønskede reaksjoner. Bruk ikke for mye såpe og pass på å gni huden så lite som mulig både ved vasking og tørking.

4. Skånsom tøyvask

Parfyme i tøyvaskemidler kan føre til kløe og i verste fall eksem og allergireaksjoner. For å skåne huden din, bør du derfor bruke tøyvaskemidler som ikke inneholder tilsatt parfyme eller fargestoffer. Selv om du velger et skånsomt vaskemiddel uten parfyme og fargestoffer trenger ikke dette bety at du får et dårligere vaskeresultat. Med Blenda Sensitiv slipper du heldigvis å velge mellom rent tøy og skånsomhet mot huden. Blenda Sensitiv er helt uten parfyme og fargestoffer og tar selv vanskelige flekker.

5. Ikke for varmt

Det er viktig å ikke kle på barnet ditt for mye. Prøv også å unngå for høye temperaturer på soverommet. Varme og svette kan nemlig være utløsende årsak til kløe og irritasjon. Når det gjelder innetemperaturer er den generelle anbefalingen å unngå for høye innetemperaturer. Har du eksem kan kløen forverres ved temperaturer over 18 °C.

6. Bruk riktige tekstiler

Tøy av grovt materiale og syntetiske tekstiler kan virke irriterende på huden, og man bør derfor unngå tøy som er laget av slike materialer direkte mot huden. Bomull tåles godt av de fleste, gjerne hvitt eller ubleket og godt utvasket.

7. Riktig inneklima

Sørg for at inneluften ikke er for tørr. Tørr luft kan fremme kløe. Fare for tørr inneluft er størst om vinteren. Et godt bidrag til godt inneklima kan være daglig lufting..

8. Unngå støv

Skitt, smuss og støv forringer kvaliteten på inneluften, og kan fremme eller forverre allergier eller andre sensitive reaksjoner. Har du mye støv hjemme, vil støvpartikler sveve rundt og kunne pustes inn. Dette kan medføre flere typer helseplager.

9. Ikke røyk inne

Eksponering av tobakksrøyk settes i direkte sammenheng med blant annet astma, både for røykeren selv og de som blir utsatt for passiv røyking.