Hva er eksem?

Selve ordet eksem stammer fra gresk og betyr “koke over”. Det er et vidt medisinsk begrep som fungerer som en samlebetegnelse for en rekke forskjellige kløende hudsykdommer.

Bamse sitter på hvitt teppe.

Eksem, som ofte fremstår som kløende, rød, hoven og flassende hud, kommer i flere former. De vanligste er atopisk eksem, seboreisk eksem, bleieeksem og kontakteksem.

Atopisk eksem

Det er først og fremst små barn som får atopisk eksem og det antas at omtrent 15 prosent av norske barn er rammet av sykdommen. Den kan være kronisk med et svært vekslende forløp, og hos mange barn avtar plagene mot skolealder og hos noen kan de bli borte.

Eksem kan imidlertid komme igjen senere, i tenårene eller i voksen alder. Enkelte kan ha atopisk eksem hele livet. For noen kan allergi ha betydning, men arv, genetikk, miljø og livsstil er også medvirkende årsaker. Ofte har andre familiemedlemmer atopiske sykdommer (astma, eksem eller høysnue). Hos 20-30 prosent av de som har eksem finner en allergi og hos noen kan dette ha betydning for eksemet.

Atopisk eksem opptrer som en betennelse i huden som gir kløe, og skyldes sjelden allergi eller infeksjon, og er heller ikke smittsomt. Spedbarn med atopisk eksem får gjerne små røde nupper i ansiktet – som kan utvikles til vannholdige blemmer og spre seg til armer, rygg, mage og ben. Noen spedbarn er så sterkt plaget at dette går ut over deres livskvalitet.

Seboreisk eksem

Seboreisk eksem er relativt vanlig. Det er en tilstand som gir et skjellene kronisk eksem og rammer hudområder der det er mye talgkjertler. Hos spedbarn ser man at huden er fet og rød med fete skorper i panne, hodebunn, ansikt og hudfolder i nakke og i bleieregionen. Hos voksne opptrer dette som rød, fet, flassende hud i sentrale partier i ansiktet, hodebunn, bak ørene og på brystet.

Bleieeksem

Bleieeksem forekommer først og fremst hos barn i bleiealder, men kan også inntreffe voksne som må bruke bleier. Typiske symptomer på bleieeksem inkluderer røde, flekkvise forandringer med glatt, blank overflate. Senere kan det bli sår og eventuelt væskende hud i bleieområdet.

For å redusere symptomene og unngå bleieeksem er det viktig å skifte de ofte slik at huden holdes tørr. Avføring må fjernes med en gang, og basisk såpe med høy pH bør unngås.

Kontakteksem

Kontakteksem kan slå ut i alle aldre, sjelden i småbarnsalder, men fra skolealder er forekomsten økende. Som det går fram av navnet, dreier det seg om allergiske reaksjoner på stoffer som en kommer i kontakt med.

Den allergiske reaksjonen utløses av allergifremkallende stoffer. Særlig barn som har en sensitiv hud, kan få for eksempel reaksjoner av fargestoffer og kjemikalier brukt i klær. Ved akutte reaksjoner kan det være lett å se en årsakssammenheng, men barn kan også få reaksjoner som følge av langvarig påvirkning. Da blir det noen ganger vanskeligere å finne ut hva som forårsaker eksemet.

Har man først utviklet kontaktallergi overfor et stoff, kan det komme allergisk eksem hvor som helst på kroppen hvis man kommer i kontakt med stoffer man ikke tåler eller reagere på. Det er individuelt hvor fort man kan utvikle en allergi da dette avhenger av styrke, mengde, hvor lenge man er i kontakt med stoffet og hvor god hudens beskyttende evne er.

Tøyvask for sensitiv hud

Blenda Sensitiv tøyvask og tøymykner er dermatologisk testet, og dette gir en ekstra forsikring om at produktene er velegnet for de med sensitiv hud. Følg doseringsanvisningen bak på emballasjen og du får et vaskeresultat i toppklassen.