Allergisk mot vaskemiddel? Dette bør du gjøre

Lurer du på om du er allergisk mot vaskemiddel? Kanskje du eller noen i familien har opplevd å få kløe og utslett? Da kan det være noe i tøyvaskemiddelet dere reagerer på.

Blenda er et allergivennlig vaskemiddel.

Det er ikke uvanlig å være allergisk mot vaskemiddel. Eller rettere sagt: Allergisk mot noe i vaskemiddelet. Mange varianter inneholder parfyme og andre irriterende stoffer som kan gi plagsomme symptomer.

Hva er allergi?

Ifølge Asthma Allergy Nordic oppstår allergiske reaksjoner når kroppen reagerer på stoffer som i utgangspunktet er ufarlige. Disse allergenene, som finnes naturlig rundt oss, kan være pollenkorn, ulike typer mat, eller parfyme. Allergi kan utvikles over tid og oppstå når som helst i livet, selv om du tidligere ikke har opplevd reaksjoner.

Allergi eller overfølsomhet?

Det kan være vanskelig å skille mellom allergi og sensitiv hud: Symptomene er ofte like, og det kan oppleves like plagsomt. En allergisk reaksjon innebærer at immunforsvaret reagerer, mens ved en overfølsomhetsreaksjon er ikke immunforsvaret involvert.

Kontaktallergi

Dersom du opplever å få en allergisk reaksjon på hud eller slimhinner etter å ha vært i kontakt med et spesifikt stoff, kan du ha kontaktallergi. De som er allergiske mot vaskemidler reagerer typisk på parfyme, fargestoff eller konserveringsmidler i produktene.

Er du allergisk mot vaskemiddel, eller ønsker å unngå å bli det, er det viktig å velge et allergivennlig vaskemiddel som er mildt mot huden, samtidig som det vasker tøyet helt rent. Blenda Sensitiv er utviklet for sensitiv hud, og inneholder ikke parfyme, fargestoffer eller MI.

MI-allergi

Methylisothiazolinone (MI) er et konserveringsmiddel som har vist seg å være svært allergifremkallende. MI finnes i en rekke rengjøringsprodukter, som flytende såpe og sjampo. I tillegg finnes det i flytende produkter til hobbybruk og byggevare – som maling og lim.

Enkelte kan utvikle kontaktallergi av MI etter gjentatt eksponering – og har du først fått allergi, så har du den dessverre resten av livet.

MI er i dag tillatt i små konsentrasjoner i en rekke produkter, men det kan være lurt å være bevisst og unngå allergenet der det er mulig. Grunnen er at totalbelastningen du utsetter deg for gjennom dagligdagse produkter som såper, våtservietter og maling gjør at du kan utvikle allergi mot MI – selv om hvert produkt kun inneholder en liten mengde.

Ved å velge Blenda Sensitiv kan du minske denne totalbelastningen slik at du minsker sjansen for å utvikle allergi mot MI.

Symptomer på kontaktallergi:

  • Irritert hud som klør
  • Rød og tørr hud med eksem
  • Sprukken hud som væsker eller blør

Parfymeallergi kan også føre til nese som renner og øyne som klør.

Dersom du har vasket klær med et vaskemiddel du reagerer på, kan du oppleve å få utslett på hele kroppen. Har du håndvasket, er det gjerne hendene og armene det går ut over. Hvor alvorlig den allergiske reaksjonen blir, avhenger av hvor allergisk man er og hvor lenge man har vært i kontakt med allergenet.

Hva bør man gjøre om man er allergisk?

Det er viktig å oppsøke legehjelp om du mistenker at du har en allergi. Både for å ta nødvendige tester, men også for å få hjelp til å lindre plager og hindre nye utbrudd.

Løsningen på allergi er å ta bort det man reagerer på. På samme måte som at en som er allergisk mot enkelte matvarer bør unngå disse, bør en med kontaktallergi bytte til et vaskemiddel uten allergener som parfyme, fargestoff og MI.

Et godt sted å starte, er å se etter vaskemidler som er merket med logoen til Asthma Allergy Nordic. Merket er et samarbeid mellom astma- og allergiforbundene i Danmark, Sverige og Norge, og du som forbruker kan være trygg på alle produkter merket med logoen har gjennomgått strenge vurderinger. Blenda Sensitiv bærer merket til Asthma Allergy Nordic.

Parfymefri vaskemilder fra Blenda: