Det du må vite om tøymykner

Tøymykner har en rekke positive egenskaper som svært mange forbrukere ønsker og etterspør. Men det finnes også mange myter om tøymyknere som ikke stemmer. La oss se litt nærmere på dette.

Myke håndklær og bamse som har blitt vasket med tøymykner.

Tøymykner gir blant annet mykt tøy, beskytter og smører fibrene i tøyet, reduserer statisk elektrisitet, gjør tøyet lettere å stryke. Samtidig bidrar det til å forlenge levetiden, fargene og fasongen til plagg.

Miljøbevisst klesvask

Gode vaner, riktig utstyr og vaskemidler som er miljøtilpasset, er det som skal til for å vaske mer miljøvennlig. Eksperter anbefaler at man doserer riktig, overdosering gjør ikke klærne renere, du blir tvert imot kanskje sittende med såperester i klærne som kan være irriterende for huden. Full vaskemaskin og lavest mulig temperatur er også en anbefaling. Enkelte hevder også at tøymykner stort sett er unødvendig, men dette er faktisk ikke helt sant.

Minsker slitasje på fibrene i tøyet

I et stort EU-finansiert forskningsprosjekt kalt Mermaids Life+, der de så på årsaker til utslipp av mikroplast fra tøyvask til havet, kunne de tydelig se at bruk av tøymykner minsket slitasje på tekstilene, og førte til mindre utslipp. Som en følge av dette prosjektet har det kommet en rekke råd for tøyvask, og ett av rådene er å benytte skyllemiddel.

Et stort miljøproblem vi har i dag er bruk og kast av tekstiler. Men når man tilsetter tøymykner minsker faktisk slitasjen på fibrene i tøyet og gjør at klærne holder seg fine lengre. Dermed bidrar skyllemiddel til å redusere tekstilsvinnet vi har i dag, og gjør forbruket vårt mer bærekraftig.

Asthma Allergy Nordic anbefaler tøymykner

Det er ikke bare miljøaspektet som er er en god grunn til å bruke tøymykner. Astma, allergi og overfølsomhetssykdommer er nok en grunn. Utsatte grupper med hudsykdommer er nødt til å redusere den mekaniske irritasjonen fra klærne. Derfor anbefaler Asthma Allergy Nordic bruk av tøymyknere som reduserer statisk elektrisitet og gjør klærne myke.

De oppfordrer til gjennomtenkt bruk da de tenker på både helse og miljø. Asthma Allergy Nordic anbefaler også å bruke et produkt der produsenten har tatt helsevennlige valg når det gjelder innholdsstoffer som parfyme og tensider.

Blenda Sensitiv Tøymykner anbefalt av Asthma Allergy Nordic.

Flere vasketips fra Blenda: