Fjerne flekker? Slik gjør du det

Noen flekker er mer krevende enn andre, men de aller fleste flekker kan fjernes hvis du behandler dem på riktig måte. Her får du en liten guide til hvordan du best kan fjerne flekker fra klærne dine.

Hvit t-skjorte med flekker som må fjernes.

Du har sikkert oppdaget at ikke alltid er like lett å fjerne flekker fra ulike klesplagg, duker og håndklær. Det er nemlig slik at det er lettere å fjerne nye flekker og flekker du vet hva er – og jo lenger flekken får sitte og trekke inn, desto vanskeligere blir det å fjerne den.

Det viktigste du må gjøre når du først har vært uheldig og fått en flekk på klærne dine, er å reagere så raskt du kan. Prøv å tørke bort mest mulig og fortest mulig, uansett om det er fett, fargestoffer eller lignende.

Fjerne flekker metode 1: Vann

Vann er av våre mest brukte og beste løsemidler og metoden kan fjerne en rekke flekker alene. Å bruke en fuktig klut til å tørke flekken kan fungere bra, men det er enda bedre om du har mulighet til å skylle flekken gjennom springen:

  1. Gå på toalettet/badet så fort du har sølt, ta av deg plagget og tre det over springen.
  2. La vannstrålen renne direkte på flekken. Dersom flekken er proteinholdig, er det viktig at du bruker kaldt vann.
  3. Merk deg at du bør passe på at vannet renner motsatt vei av den veien flekken kom inn – flekken skal altså ut den veien den kom på. På denne måten presser vannet flekken ut av stoffet mer effektivt.
  4. Tørk deretter litt forsiktig med et håndkle.

Fjerne flekker metode 2: Vaskemiddel

  1. Spyl flekken med så varmt vann som tekstilen tåler
  2. Hell litt Blenda Sensitiv flytende rett på flekken og la det virke. På vanskelige flekker kan du la det virke i inntil ½ time
  3. Vask deretter med et blekemiddelholdig vaskemiddel som Blenda Sensitiv Hvitt på så høy temperatur som tekstilen tåler. Vanskelige flekker vil som regel gå bort ved gjentatte vask ved bruk av et blekemiddelholdig vaskemiddel

Har du fått flekk på ull eller silke anbefaler vi at du bruker Milo, som er spesialvaskemiddel for ull som bevarer stoffets egenskaper. Vanskelige flekker kan fjernes ved å helle litt flytende Milo direkte på flekken, og la det virke ½ time. Vask deretter plagget i vaskemaskinen med Milo. Husk å følge vaskeanvisningen på plagget.

Fjerne flekker metode 3: Faste flekker

Noen flekker, som for eksempel stearin eller tyggegummi, blir liggende utenpå stoffet og er lettest å fjerne når de er kalde.

  1. Legg plagget i fryseren en liten stund
  2. Bruk deretter en spatel eller kniv for å skrape forsiktig av så mye du kan av flekken
  3. Vask plagget på vanlig måte i vaskemaskinen

Fjerne flekker metode 4: Kamuflering

Skulle du mot formodning ikke klare å fjerne flekkene fra klærne dine, kan du prøve kamuflering. Hva med å lappe flekken som om det var et hull? Eller prøve en form for dekorasjoner på plagget? Broderier, applikasjoner, ferdige merker og lignende kan være en enkel måte å skjule flekkene slik at du kan fortsette å bruke favorittplaggene dine videre.

Dersom du er usikker på om stoffet eller fargen tåler flekkfjerningen, er det lurt å prøve på et lite synlig sted på plagget, for eksempel under ermet eller på en innvendig søm. Sjekk også flekkbiblioteket for tips til fjerning av ulike flekker.

Flere gode vasketips fra Blenda: