Hvordan vaske dyne og overmadrass?

Lurer du på hvordan du best kan vaske dyne og overmadrass? Kanskje du er skeptisk til midd i sengen? Her får du gode tips til hvordan du får jobben gjort på den mest effektive måten.

Vaske dyne.

Å vaske dyne og overmadrass jevnlig er lurt – selv om du kanskje ikke er allergisk mot sengemidd. Det holder ikke å bare skifte sengetøy, vi må også følge opp og vaske dyne, overmadrass og madrass for å gjøre senga utrivelig for midden. Den gode nyheten er at det ikke er så krevende som det kanskje kan høres ut som.

Velg et skånsomt vaskemiddel og unngå tøymykner når du skal vaske dyne

En dundyne kan vaskes på samme måte som en dunjakke. Følg vaskeanvisningen, og bruk et skånsomt vaskemiddel. Bruk gjerne et vaskemiddel for ull, som for eksempel Milo. Vanlig vaskemiddel svekker dunens varmeegenskaper, så det vil vi unngå.

Dropp tøymykner når du skal vaske dyne, siden dette tynger fjærene og øker sjansen for at fjærene klumper seg. Før du starter bør du forsikre deg om at du har stor nok trommel både i vaskemaskinen og i tørketrommelen til dynen. Husk at dynen må tørkes i tørketrommel for å unngå at dunen klumper seg og får en påfølgende spesiell lukt.

Riste og lufte dynen

Ekspertene mener man bør vaske dyne en til to ganger i året, men at vi i tillegg bør riste og lufte den mye oftere. Lufte den kan vi gjerne gjøre hver dag.

Om vinteren er det lurt å benytte seg av kulden og legge dynen ut. Da dør både midd og eventuelle bakterier som måtte befinne seg i dynen. Rist den godt etter noe timer ute i minusgrader, og dermed er den så godt som vasket.

Vaske trekket til overmadrassen

Når det gjelder overmadrassen, bør du først og fremst å støvsuge den. Bytt munnstykke til passende variant og vær nøye når du utfører jobben. Er trekket flekkete, kan du prøve å punktvaske flekkene med en godt oppvridd klut slik at selve madrassen ikke blir våt. Bakterier stortrives på fuktige steder, så vi vil unngå fukt så godt vi kan.

Om det har skjedd uhell og det er urin eller oppkast på trekket, bør det tas av og vaskes i maskinen. Pass også på her at du har stor nok trommel til trekket. Følg vaskeanvisningen og bruk vanlig vaskemiddel. Om det er blodflekker på trekket, ta det av og vask flekkene med kaldt vann. Blodflekker må fjernes ved lav temperatur, ikke over 40 ºC. I maskinen kan det først vaskes på 30 grader, og siden på 60 grader for en hygienisk vask.

Har du andre flekker på tekstiler som må vaskes? Sjekk ut flekkbiblioteket vårt med mange gode tips til flekkfjerning.

Lirk trekket på igjen

Alle som har hatt trekket til overmadrassen i vaskemaskinen vet at det kan være tidkrevende å få trekket på igjen. Panikken kan melde seg når trekket ser ut til å ha krympet i vask, men fortvil ikke.

Så lenge du har fulgt vaskeanvisningen, er du trygg. Du må bare beregne å jobbe litt for å lirke det på plass. Bruk heller litt ekstra tid på lirking enn å risikere at du revner stoffet.

Støvsug madrassen

Når det gjelder selve madrassen, er det støvsuging som gjelder. Madrassen ligger beskyttet av overmadrassen og er ikke utsatt for flekker og fuktighet på samme måte. Likevel samler det seg støv og midd også i madrassen, og derfor er det viktig å gå over med støvsugeren.

En god runde med støvsugeren med tilpasset munnstykke, som gjør at vi kommer til overalt, gir en mye mer hygienisk sovesituasjon. Om noen i husholdningen er allergisk mot midd, anbefales det å rengjøre og vaske dyne, overmadrass og madrass relativt hyppig. Den allergiske kjenner selv på helsetilstanden hvor ofte. Denne type rengjøring kan du gjøre en til to ganger i året.

Gode råd for en ren seng

  • Dynen kan med fordel ristes og luftes ofte. Vask den en til to ganger i året. Bruk et skånsomt vaskemiddel og sørg for at dynen tørkes i en tørketrommel med to til tre tennisballer.
  • Om vinteren kan du legge dynen ut når det er minusgrader. Kulden dreper midd og bakterier.
  • Støvsug overmadrassen og punktvask flekker med en godt oppvridd klut. Ved uhell som urin og oppkast må trekket vaskes i vaskemaskinen. Husk at blodflekker må vaskes med kaldt vann. Pass på at du har stor nok trommel.
  • Bruk tid når trekket til overmadrassen skal tas på igjen, ikke få panikk selv om det virker trangt. I verste fall kan du revne stoffet, så bruk god tid.
  • Støvsug madrassen nøye for å bli kvitt støv og midd.

Flere vasketips fra Blenda: