10 gode vasketips til klesvasken

Det er flere ting du må tenke på når du skal vaske tøy. Her har vi laget en liten huskeliste for å gjøre tøyvasken enklere og mer effektiv.

Nyvasket tøy i flettet kurv.

1. Vårt viktigste vasketips: Følg alltid vaskeanvisningen på plagget

Første og viktigste vasketips er å vaske og tørke klærne dine som produsenten anbefaler. Selv om vaskeanvisningen kan være forvirrende, er symbolene lette å lære. Lurer du på hva de ulike tingene i vaskelappen betyr, kan du lese her.

2. Plagg som ikke er vaskbare, bør leveres til rens

Det er ikke alle plagg som kan vaskes i maskin. For å unngå at du ødelegger klærne dine, bør du levere de som ikke er vaskbare til rens.

3. Følg alltid bruksanvisningen

Det gjelder både for vaskemaskinen og vaskemiddelet. Mange bruker mye tid på å dosere riktig, men ved å sjekke bruksanvisningen på både maskinen og vaskemiddelet kan du finne ut hvor mye du må dosere.

4. Sortering er viktig

Vask ikke hvitt og lyst tøy sammen med kulørt tøy. Selv om dette er et vasketips de fleste vet, kan det være greit med en påminnelse. Hvite plagg kan fort bli grå, flekkete eller i verste fall bytte farge totalt. Det blir en hel masse jobb i ettertid med å bleke dem.

Vaske med blenda hvitt vaskepulver. FOTO
FOTO: Blenda Sensitiv Hvitt vaskepulver – perfekt til hvitt og lyst tøy.

5. Vask alt før bruk

Helt nytt tøy, særlig undertøy og sengetøy, bør vaskes før bruk for å fjerne eventuelle rester fra etterbehandlingen av tekstilene.

6. Vaskeposer kan være smart å bruke

Bruk vaskeposer til BH-er med spiler, til strømper og til finere tekstiler. BH-spiler kan nemlig sette seg fast i vaskemaskinen og skade den. Har du ikke vaskeposer, kan du også bruke et putetrekk.

7. Tenk på tekstiltypen

Vask ikke glatt tøy sammen med noe som loer. Hvem ønsker vel at den fine silkeblusen skal være full av små hår fra ullgenseren? Ved å sortere etter tekstiltype slipper du å vaske dem igjen, eller fjerne hår fra plagg.

8. Farget tøy med overflødig farge

Vask kulørt tøy alene første gang for å fjerne overflødig farge, slik at det ikke smitter av på andre plagg. Husk riktig vaskemiddel som bevarer fargene.

Blenda Sensitiv Farget BigSize. FOTO

9. Strykefrie tekstiler

Bruk halv tøymengde når du vasker strykefrie tekstiler.

10. Tøymykner bevarer klærne

Benytt tøymykner i siste skyllevann hvis du ønsker økt mykhet, redusert tørketid og redusert statisk elektrisitet i tøyet. Tøymykner bidrar også til bevaring av fasongen på tekstilene.

Flere gode vasketips fra Blenda: