Vaske håndklær? Slik blir de myke igjen

Er håndklærne så stive at de snart går av seg selv? Her er de beste tips til å vaske håndklær slik at de blir myke og velduftende igjen.

Myke håndklær som nettopp har blitt vasket.

Skal du vaske håndklær, men vil unngå at de blir stive? Eller foretrekker du kanskje at de er litt harde? Vi har alle ulike preferanser, men de aller fleste foretrekker et mykt og velduftende resultat.

Press ut vannet

Så hvorfor blir egentlig håndklærne stive i vask? Ifølge Orklas vaske- og rengjøringsekspert Malin Skaar har det å gjøre med både hva slags kvalitet og alder håndklærne har i utgangspunktet. Men mest av alt handler det om hvor fuktige de er etter vasken.

Med andre ord: Jo fuktigere håndklær, desto stivere blir de når de tørker.

– Hvis du skal henge håndklærne til tørk på stativ inne eller ute, kan det derfor være lurt å sette på ekstra sentrifugering etter vasken. Da får du presset ut enda mer av vannet, og håndklærne vil bli mykere når de tørker, fastslår hun.

Tøymykner bevarer mykhet

Eksperten anbefaler å vaske håndklær på 60 grader, samt å bruke tøymykner. Det smører nemlig fiberne, bevarer fargene og gjør at håndklærne holder seg myke lenger. Men ikke alle er enige i nødvendigheten av tøymykner.

– Skyllemiddel gjør håndklær mykere, men også mindre egnet til å tørke fordi de suger dårligere opp fuktigheten, sier Ingun Grimstad Klepp. Hun er forskningsleder ved SIFO, Oslo Met, og har forsket på tekstiler og klesvaner i en årrekke.

– Klær blir mykere også om de tørkes i tørketrommel og om de tørker i vind, påpeker Grimstad Klepp.

Selv om håndklærne vil kunne absorbere litt dårligere ved bruk av tøymykner, vil de fremdeles gjøre jobben og gjøre deg tørr etter dusjen. Fordelen er også at håndklærne blir myke og behagelige å bruke, og  holder seg fine lenger.

Eddik og natron for myke håndklær

Noen velger å kombinere tøymykner-bruken med en eddik/natron-kur innimellom. Ifølge lifehacker.com kan nemlig en dose eddik og natron være en effektiv metode for å fjerne såpe- og tøymyknerrester i tøyfibrene og dermed øke tørkekapasiteten, men også mykheten, i håndkleet.

Måten du gjør det på, er at du kjører rene håndklær gjennom en varm vask med en dose eddik (7 prosent) i såpedoseringskammeret og en dose natron i tøymyknerkammeret. Ifølge nettstedet skal de naturlige remediene også fungere på gamle og stive håndklær.

Tørketrommel er trikset når du skal vaske håndklær

Et råd som stort sett alltid virker for å få mykere håndklær, er å tørke dem i tørketrommelen. Eldre håndklær vil bli stivere etter hvert og mister noe av mykheten. Men har du dem i tørketrommelen, blir så og si alle håndklær myke.

Synes du det tar lang tid å tørke i tørketrommelen? Da er det kanskje en stund siden du har rengjort den. Husk å rense lofilteret og kondensatoren jevnlig for at tørketrommelen skal fungere mest mulig effektivt.

Håndklær varer ikke evig

Hvis håndklærne dine begynner å nærme seg 10-årsjubileet, er det kanskje mer affeksjonsverdi enn tørkeeffekt som gjør at du holder fast på dem. Men husk at gjenbruk er velbruk. Et gammelt håndkle kan for eksempel klippes opp til praktiske filler til bruk i garasjen.

Mange er ikke klar over at også ødelagte tekstiler kan gjenvinnes, og kaster dem rett i søpla. Så lenge håndklærne er rene, kan de leveres til din lokale miljøstasjon, UFF eller andre aktører i ditt nærområde som tar i mot tekstiler. Der kan de resirkuleres til for eksempel isolasjon i bygninger, bilmatter eller filleryer.

Flere gode vasketips fra Blenda: