Vaske ull? Her er våre beste tips

Så fort kulden melder sin ankomst, finner vi frem ulltøyet for å holde varmen gjennom den kalde årstiden. Samtidig kommer også usikkerheten om hvordan ullplagg skal behandles og hva de tåler. Her får du en avklaring på hvordan ull skal vaskes.

Familie sitter på gulv i stue med hund. De må vaske ullklærne.

Hvordan vaske ull? Hvordan skal ull behandles? Hva tåler ullplaggene? Dette er alle vanlige spørsmål som dukker opp i vinterhalvåret, og det er ikke så rart. Det finnes nemlig mange myter om ull. Derfor er kunnskap om riktig stell av ull viktig. Ikke bare for å bevare plaggene slik at de holder seg fine lengre, men også for å inspirere til mer bruk. Ull er faktisk ikke så vanskelig å vedlikeholde og behandle som du kanskje skulle tro.

Smussavstøtende materiale

Ull er smussavstøtende og blir derfor ikke så fort skittent, ofte holder det å bare lufte plaggene. Men en gang iblant er det greit med en klesvask. Om du tror at du ikke kan vaske ull i vaskemaskinen, så kan du puste lettet ut: Ull tåler de skånsomme ullprogrammene på nye vaskemaskiner, i tillegg kan det kokes og tåler godt å sentrifugeres – men husk at koking pluss sentrifugering i kombinasjon er en dårlig idé da det kan føre til at plagget krymper eller toves.

En SIFO-undersøkelse viser at sju av ti nordmenn vasker ulltøyet sitt i vaskemaskinen. Det er hele 70 prosent. 17 prosent svarer at de vanligvis vasker for hånd. Mens 8 prosent svarer at de har problemer med at ull krymper. Årsaken til dette er som oftest dårlig sortering – det er når ull havner i feil vask at det går galt. Så pass på riktig sortering, da er mye løst.

Ull i vaskemaskinen

Ja, ull kan vaskes i vaskemaskinen og ofte er ullprogrammene på nye vaskemaskiner mer skånsomme enn en håndvask – men husk å lese vaskelappen for nøyere instrukser. Undersøkelsen fra SIFO viser også at antall omdreininger i sentrifugeringen heller ikke har noe å si.

Det viktigste du kan huske på er å velge riktig type vaskemiddel. Vanlig vaskemiddel inneholder enzymer og blekemiddel som kan skade ullfibrene og føre til hull i plaggene. Derfor er det viktig å bruke et skånsomt spesialvaskemiddel som bevarer og tar vare på stoffets unike egenskaper når du skal vaske ull.

Bruk Milo når du skal vaske ull

Naturfibre som ull og silke har spesielle egenskaper som gjør at de trenger ekstra pleie for å beholde disse over tid. Milo er spesialutviklet for å ta vare på ull, silke og delikate tekstiler. Vanlig Milo er lett parfymert og gir en mild og deilig duft i klærne dine. Foretrekker du parfymefri kan du velge Milo Parfymefri som er spesielt utviklet for sensitiv hud. Takket være Ullrens-systemet™ er Milo tøff mot vanskelige flekker, men fortsatt snill mot ulla.

Gode råd til vask av ull

  • Fjern søl og flekker før de rekker å sette seg
  • Prøv å lufte plaggene før du vasker
  • Bruk spesialvaskemiddel for ull – selv om plagget ikke inneholder 100 prosent ull. Vasker du en blanding av ulike tekstiler må du ta hensyn til det sarteste materialet
  • Ikke alle ullplagg tåler tørketrommel, husk derfor å sjekke vaskeanvisningen nøye
  • Ikke fyll vaskemaskinen for full (lavere belastning på ullprogram)

Flere gode vasketips fra Blenda: