Vaskesymboler: Hva betyr de?

Vet du hva de ulike vaskesymbolene på vaskelappen betyr? Vi gir deg en liten innføring i vaskesymboler.

Vaskesymboler på vaskelappen.

Å forstå vaskesymboler på vaskeanvisningen til klærne dine er viktig – ja, minst like viktig som å forstå hva de ulike vaskeprogrammene på maskinen betyr. I vaskelappen finner du faktisk svaret på hva plaggene tåler, og hvordan de bør vaskes og tørkes for at de skal holde seg fine lengst mulig.

Vaskesymboler

Det mest brukte vaskesymbolet er vaskebaljen. Dette betyr at plagget kan vaskes i maskin på normal måte. Du har nok sett at vaskebaljen ofte er oppgitt med antall grader, og disse viser maksimal temperatur plagget kan vaskes med.

Vaskesymboler. IKON

Er vaskebaljen understreket, betyr det at plagget må vaskes på skånsom vask. Og er det en hånd i vaskebaljen, så tåler plagget kun håndvask. De fleste vaskemaskiner har eget program for håndvask. Er vaskebaljen krysset over, betyr det at plagget ikke kan vaskes – verken for hånd eller maskin, og må derfor renses.

Vaskesymboler. IKON

Symboler for tørking

Det første symbolet betyr at plagget kan tørkes i tørketrommel. Punktene inni sirkelen indikerer hvilken varmeinnstilling plagget tåler. Et punkt betyr forsiktighet – tørk alltid på den laveste varme innstillingen. To punkter betyr at plagget kan tørkes på normal temperatur. Er det er kryss over, betyr det at plagget ikke kan tørkes maskinelt.

Tørkesymboler. IKON

Symboler for styrking

Et strykejern på vaskelappen betyr ikke bare at plagget kan strykes, men også at det kan varmrulles. Punktene angir hvilken makstemperatur plagget tåler. Et punkt betyr 110 grader. To punkter betyr 150 grader. Tre punkter betyr at plagget tåler en stryketemperatur på omtrent 200 grader. Er det kryss over strykejernet, kan plagget verken strykes eller varmrulles.

Strykesymboler. IKON

Symboler for klor

En hvit trekant symboliserer at plagget kan blekes med klor uten problemer, mens den svarte trekanten som er krysset over betyr at plagget ikke tåler klorbleking.

Kloranvisning. IKON

Husk alltid å sjekke vaskesymboler før du skal vaske klær. På den måten kan du spare tøyet for unødvendig slitasje, samtidig som du unngår at favorittgenseren din blir ødelagt. Det kan også lønne seg å sjekke vaskelappen før du kjøper et plagg – da vet du om plagget må renses eller vaskes for hånd.

Flere vasketips fra Blenda: