Hvordan vaske babynest?

Har dere hatt et uhell med gulp, sikkel eller urin i babyredet? Sånn kan du vaske babynest for å gjør det rent, koselig og søvndyssende igjen.

Nyvasket babynest.

Det er anbefalt å vaske babynest før bruk for å bli kvitt kjemikalier etter produksjonen. Dersom det har kommet gulp, sikkel eller urin på redet, er det viktig å vaske det for å hindre bakterievekst – og gjøre det trivelig å sove i igjen.

Hva er babynest?

Et babynest er en liten, bærbar seng for de aller minste babyene.

De siste årene har det blitt et populært produkt blant nybakte foreldre. Ikke bare er det praktisk, men mange erfarer også at babyen sover ekstra søtt i de lune redene. Men godt brukte babyprodukter blir gjerne også skitne. Da er det praktisk å kunne vaske babynest i vaskemaskin.

Følg vaskeanvisningen

Har du kjøpt babynest i en butikk, finner du gjerne en vaskelapp inni trekket som viser hvordan du skal gå frem for å rengjøre det. Følg vaskeanvisningen – den tar hensyn til materialet i både trekket og fyllet. Ofte finnes det en madrass og en avstivende plate som må tas ut før nestet vaskes i maskinen.

Valg av vaskemiddel

Et babynest er gjerne kompakt og stødig, noe som gjør det behagelig og trygt for babyen. Det gjør også at det kan være utfordrende å vaske, spesielt om det ikke er mulig å ta av trekket eller fjerne madrassen.

For å hindre at såperester blir igjen i nestet på korte vaskeprogrammer, er det viktig å velge et skånsomt vaskemiddel som ikke bare vasker helt rent, men som også enkelt blir med vaskevannet ut igjen. Flytende Blenda Sensitiv skylles lett ut, og er fritt for parfyme og fargestoffer som kan være irriterende for luftveier og sart babyhud. I tillegg vasker det så klart effektivt og skånsomt helt rent.

Alle våre produkter er anbefalt av Asthma Allergy Nordic, og er trygge alternativer når du skal velge vaskemiddel til babyutstyr og -klær.

Sånn bør du vaske hjemmelaget babynest

Er du så heldig at du har fått et hjemmesydd babynest – eller kanskje du har sydd et babynest selv? Det finnes ulike patenter: På noen er det mulig å ta ut både fyllet og madrassen, mens andre må vaskes som de er. Det kan være nervepirrende, spesielt om man ikke vet hva polstringen er laget av. Kjenner du den som har laget babynestet, anbefaler vi å spørre.

Generelt anbefales det å bruke et finvaskprogram med lav sentrifuge, lav temperatur (30-40 grader) og flytende vaskemiddel, som Blenda Sensitiv. Pass på så du ikke overdoserer vaskemiddelet og ikke overskrider kapasiteten til vaskemaskinen din.

Vaske madrassen i babynest

De fleste babynest, enten de er hjemmesydde eller fabrikklagde, har en tynn og fast madrass i bunnen. Ofte holder det å bare vaske trekket. Har selve madrassen blitt skitten og du er usikker på om den tåler vask i maskin, bør den håndvaskes.

Ta av alt av trekk før du setter i gang. Har du et badekar, er det ypperlig til anledningen, men også en balje i dusjen fungerer fint. Bruk varmt vann (60 grader) og flytende Blenda Sensitiv i vaskevannet, og sørg for å skylle godt etterpå for å fjerne såperester. Er madrassen laget av ull, må du bruke et spesialvaskemiddel for ull – som Milo, og ikke ha høyere temperatur enn 40 grader. For å lette tørkingen, anbefales det å presse ut så mye vann som mulig med et stort håndkle før du lufttørker madrassen på et tørkestativ.

Vaske babynest med dundyne

Noen hjemmesydde babynest er polstret med dyner langs kanten. Dersom det er brukt dundyner, bør nestet vaskes med et ullvaskemiddel som Milo for å hindre at dunen klumper seg. Om det er benyttet fiberdyne eller vatt, kan du gjerne bruke Blenda Sensitiv flytende.

Gode tips for å tørke babynest

Dersom babynestet ikke kommer med en tørkeanvisning, anbefaler vi å tørke det i tørketrommel på lav varme, eller å la det lufttørke. Bruk gjerne noen tennisballer i tørketrommelen for å fordele fyllet og hindre at det klumper seg. Ved lufttørking bør du velge et sted med god gjennomlufting. Legg deg gjerne på et stativ slik at det blir god luftsirkulasjon. Vend og rist litt i det underveis for at polstringen skal tørke og bli jevnt fordelt.

Dersom polstringen er laget av dun, bør babyredet tørkes i tørketrommel på lav varme med tennisballer. Dette hindrer at dunen klumper seg. Sørg for at babynestet er helt tørt før du tar det i bruk.

Gjør rengjøringen lettere

Det er mulig å kjøpe trekk til enkelte babynest. Dette gjør at du ikke trenger å vaske selve nestet like ofte, noe som igjen vil gjøre at det holder seg fint lenger. Å kun vaske trekket letter også rengjøringsjobben for slitne småbarnsforeldre.

Et alternativ er å trekke et stretchlaken i vuggestørrelse over babynestet. Pass da på at lakenet sitter godt nok på, slik at det ikke løsner og havner over babyen. Det er ikke anbefalt å la babyer sove i babynest uten tilsyn.

// Foto av Tuva Mathilde Løland Unsplash

Flere vasketips fra Blenda: