Ødelagt fotstrikk på parkdress eller regntøy? Fiks selv!

Fotstrikken på parkdressen eller regntøyet sikrer at barnet holdet seg varmt og tørt – men hva gjør du når støvelstroppen ryker eller forsvinner?

Parkdresser uten ødelagt fotstrikk.

Regnbukser og parkdresser til barn er utstyrt med fotstrikk til å ha under støvlene. Disse stroppene er viktige for å holde barnets ankler tørre og varme, men utsettes for mye slitasje. Hva gjør du når de ryker eller forsvinner?

Derfor har regntøyet fotstrikk

Det kan være fort gjort å tenke at det sikkert går greit. Dressen har jo fortsatt strikk eller knapp nederst på beina og holder seg sikkert greit nok på plass. Eller? Nei!

Uten disse stroppene, har dressen lett for å skli opp, og barnet blir både vått og kaldt på anklene. I tillegg har sølepytter og snøhauger har en magnetisk tiltrekningskraft på små barn. For å unngå at det meste av sølevannet eller snøen havner nedi støvlene, er disse fotstrikkene helt nødvendige.

Les også: Sånn bør du vaske vinterdressen

Kjøp knapphullsstrikk i metervare

Den enkleste, billigste og mest tilgjengelige løsningen, er å kjøpe såkalt knapphullsstrikk i en stoff- eller sybutikk. Du får den som metervare i flere farger. Svarte og hvite strikker er de mest vanlige, men vi trenger neppe å poengtere ulempene med hvite støvlestrikker på barnas utedresser…

Hvis dressens opprinnelige støvlestropper ikke var festet med knapper, trenger du også knapper til å sy i selve dressen. Det er disse du fester knapphullsstrikken i. Sjekk at knappene du bruker er store nok til ikke å skli ut av knapphullet, men små nok til at du får strikken av og på. Hvis de som allerede er sydd på dressen er for små for den nye strikken, må du ta dem av og bytte dem ut med større knapper.

Ny fotstropp på regntøy. FOTO

Dette trenger du

  • To knapper per fotstrikk
  • Nål og tråd
  • Knapphullsstrikk
  • Saks

Slik gjør du det

1. Sy de to knappene på hver sin side av fotåpningene i dressen. Pass på at du syr dem slik at strikken går på tvers av støvlene, altså på yttersiden og innersiden ankelen, ikke foran og bak. Knappene bør sys på innsiden av dressen.

Ny fotstropp på regntøy. Steg 1. FOTO

2. Klipp knapphullsstrikken mellom to knappehull slik at den blir lang nok til å festes under barnets støvel. Klipp den heller for lang enn for kort.

Ny fotstropp på regntøy. Steg 2. FOTO

3. Træ dressen over barnets støvel, gjerne mens barnet har dressen på seg, og fest fotstrikken på knappene. Du kan enkelt justere hvor stramt stroppen sitter ved å feste den i et annet knappehull.

Ny fotstropp på regntøy. Steg 3. FOTO

Silikonstropper

Mange foretrekker silikonstropper, og i flere nettforum for småbarnsforeldre trekkes stroppene fra Reima fram som spesielt gode. De er dessverre vanskelige å få tak i i butikk, men selges i par på produsentens egne nettsider.

En fordel med stropper i silikon, er at de ikke blir gjennomvåte. Du kan skylle dem i vann for å få bort skitt og gjørme uten at selve stroppen blir våt og ekkel. De er rett og slett mindre grisete enn tekstilstrikkene.

Stropper i silikon er også svært holdbare og tåler slitasjen fra lekende, hoppende, plaskende, herjende barneføtter godt.

Fotstrikk på parkdresser og regntøy

  • Holder dressen på plass og beskytter barnas ankler mot kulde og fuktighet.
  • Er utsatt for intens bruk og stor slitasje, så sjekk dem jevnlig og bytt dem ut når det trengs.
  • Er viktige for å få utnyttet dressens egenskaper best mulig.
  • Bruk enkle knapphullsstrikker som festes med to knapper per stropp eller kjøpe støvelstropper i silikon direkte fra dressprodusenten.

Flere gode tips fra Blenda: