Vaske vinterdress: Ta vare på barnas parkdress

Visste du at du bør vente lengst mulig med å vaske parkdressen i vaskemaskin? Følg disse gode vaskerådene slik at parkdressen kan få lengre varighet.

Nyvasket vinterdress.

Det er lurt å vente i det lengste med å vaske vinterdress i maskin – vaskes den for ofte, kan den lettere miste sine vannavstøtende egenskaper. Parkdressen er tross alt barnas arbeidstøy, og det er derfor viktig at den holder fuktighet og kulde ute.

Under finner du tre måter å vaske vinterdressen på utifra deres behov: Small, medium og large.

Vaske vinterdress: Litt møkkete

Hvis parkdressen har noen flekker og litt sand på seg: Bruk en børste til å fjerne grus og sand. Har barnet sølt kakao eller annet på dressen, og flekken ikke er fo/r stor, er det bedre å fjerne flekken med en våt klut enn å putte hele i vaskemaskinen.

– Du kan blande litt Blenda Sensitiv Flytende vaskemiddel med lunkent vann og bruke en ren klut til å vaske over flekken. Husk å vaske over den med rent vann til slutt, anbefaler Malin Skaar som er Orklas vaske- og rengjøringsekspert.

Ganske møkkete parkdress

Får du en parkdress full av søle med hjem fra barnehagen, kan det fortsatt være lurt å vente med å vaske hele dressen. Som regel er det bare stoffet ytterst som er møkkete.

– Jeg anbefaler at man i størst mulig grad spyler dressene etter bruk. Dersom du endre med å vaske vinterdress for ofte, vil det mest sannsynlig være behov for impregnering. Det blir med en gang mer jobb, sier Skaar.

Har du vaskerom, er det en enkel sak å spyle dressen i vaskekummen, men du kan fint gjøre det i dusjen også. Husk å ta igjen glidelås og lommer slik at du får minst mulig vann på innsiden. Heng den til tørk, og børst eventuell sand av når den har tørket.

Utrolig møkkete parkdress

Hvis du ikke får vekk gjørmen med de to andre metodene, kan du vaske vinterdressen i maskin når du ikke har annen mulighet. Husk da på følgende:

  • Se vaskeanvisning for anbefalinger for vask og impregnering.
  • Unngå å bruke skyllemiddel – det tetter igjen porene i plagget.
  • Lukk glidelåser, løsne elastiske snorer og fest alle borrelåser.
  • Ta ut fôret i dressen hvis mulig, og vask det separat.

Tørking av parkdresser

Parkdressen skal alltid henge til tørk. Den må ikke tørkes i skap eller trommel. Mange utedresser mister sin vannavstøtende effekt hvis de blir tørket i tørketrommel eller i varmeskap.

Slitasje

De små sliter dressen sin svært ulikt, og dette har mye å si. Hvordan barnet bruker kroppen sin i uteleken er avgjørende for hvordan dressen får prøvd seg. Noen barn ”bruker opp” dressen sin uansett, mens andre knapt er skitne etter et par dager i barnehagen.

Mest slitasje skjer på kne og rumpe, så her trengs det tykk gummi som ikke slipper gjennom fukt. Forsterking på rumpe og kne er lurt!

Kilder: Malin Skaar, Stormberg.no

Flere gode tips fra Blenda: