1. Tøymykner er bra å bruke på bomull, men ikke på ull
Feil! Tøymyknere har en svært god effekt på bomull, men det betyr ikke at de er uegnet for ull. Tvert imot kan det faktisk være mye positivt som kan komme ut av å bruke det på ull. Blant annet kan plaggene føles mykere mot huden og det bidrar til å beskytte ullfibrene.
2. Jeg kan ikke bruke tøymykner på regnjakker, skalljakker, regnbukser og annet liknende tøy
Riktig! Vannavstøtende og pustende materialer er ikke egnet for tøymyknere. Pustende materiale er finvevde tøyfibre der skyllemiddel kan påvirke pusteegenskapene og de vannavstøtende egenskapene til materialet.
3. Man kan ikke bruke tøymykner på treningstøy
Både riktig og feil! Det anbefales å følge vaskeanvisningen til treningstøyet. Ofte finner du treningstøy i mikrofiber som lycra, polyester og polyamid. Her anbefales ikke bruk av tøymykner. Derimot kan det fint brukes på alt av fritids- og treningstøy i bomull og ull som for eksempel bomulls t-skjorter, sokker, sportsboxere, ulltøy og så videre. Med andre ord kan tøymykner fint brukes på alt treningstøy, så lenge det ikke har pustende, vannavstøtende eller teknisk membranmateriale.
4. Man trenger ikke bruke tøymyknere når man tørker i tørketrommel
Feil! Både tørketrommel og tøymykner gjør tøyet mykt, men det er flere andre fordeler med skyllemiddel som tørketrommelen ikke har. Blant annet bidrar det til god duft i tøyet, reduserer statisk elektrisitet og bidrar til å bevare fargene lenger. I tillegg holder fibrene seg fine lenger.
5. Tøymykner på håndklær gjør at håndkleet ikke absorberer vann like bra
Dette kan være riktig. Tøymykneren legger seg som et beskyttende lag utenpå fibrene og kan derfor gjøre at det ikke absorberer like godt som et håndkle der det ikke er brukt. Håndklærne vil likevel fortsatt gi et tørt resultat, og fordelen med tøymykner er at håndklærne blir myke og behagelige å bruke.
6. Man kan ikke bruke tøymykner når man håndvasker
Feil! Man kan absolutt bruke tøymykner til håndvask. Når du skal skylle såpen ut av tøyet, kan du lage et skyllevann med lunkent vann og tøymykner. Følg doseringsanvisningen for håndvask som står bak på flasken.
7. Eddik gir akkurat samme effekt som tøymykner
Feil! Eddik har en funksjon på tøyet med tanke på statisk elektrisitet, men den vil samtidig ikke bidra til å gjøre tøyet mykt, bevare fibrene eller gjøre det velduftende.
8. Klærne holder seg fine lenger dersom jeg bruker tøymykner
Riktig! Tøymykner bidrar faktisk til at både tøyfibrene og fargene bevares. Det fungerer nemlig som en balsam for tøyet og smører og beskytter tekstilfibrene slik at de ikke så lett ”flises opp”. I tillegg til å bli svakere, kan også oppflisede fibre gi tøyet en blassere farge. Skyllemiddel bidrar derfor til å forebygge slitasje på tøyet.
9. Tøyet blir antistatisk av tøymykner
Riktig! Tøymykner smører fibrene i tøyet under vask og bidrar til å redusere friksjon. Dette reduserer opparbeidelse av statisk elektrisitet.
10. Lukt setter seg i tøyet og ødelegger dem
Feil! Ingen studier viser til at tøymykner gir vond lukt som sitter igjen og ødelegger tøyet. Faktisk vil det kunne bidra til å beholde den opprinnelige pusteevnen til tøyet. Der fibrene etter vask uten tøymykner filtrer seg sammen og danner mer tettvevd materiale, vil tekstiler vasket med skyllemiddel beholde fibrene slik de opprinnelig var. Dette gjør at fuktighet, for eksempel svette, lettere transporteres ut av tøyet.
11. Har det satt seg vond lukt i favorittplaggene dine, bør du slutte å bruke skyllemiddel på dem
Feil! Det er ikke tøymykneren som gir dårlig lukt, men heller at tøyet i seg selv ikke har vært tilstrekkelig vasket i utgangspunktet.
12. Dersom noen i familien har sensitiv hud bør dere kutte ut skyllemiddel
Feil! Hvis du er klar over at noen er allergisk mot parfyme bør du velge en parfymefri tøymykner, men selve produktet i seg selv skaper ikke allergiske reaksjoner. Derimot kan det faktisk ha motsatt effekt. Tøy som er vasket med tøymykner føles gjerne mykere på huden og kan dermed virke mindre irriterende på sensitiv hud.
13. Det er bare tull at tøyet blir lettere å stryke dersom jeg bruker tøymykner
Feil! Det blir faktisk lettere å stryke fordi tøymykner smører tøyfibrene. Det blir derfor mindre friksjon mellom fibrene, noe som gjør det enklere å stryke.
14. Skyllemiddel øker vaskehyppigheten
Feil! Bruk av tøymykner vil danne et beskyttende lag rundt tekstilet som kan forhindre at flekker setter seg godt fast. Tøyet blir dermed lettere å vaske ved at man trenger kortere vaskeprogram og lavere temperaturer, noe som igjen gjør at det kreves mindre energi for å få tøyet rent. I tillegg vil den antistatiske effekten som en tøymykner gir kunne bidra til at tøyet ikke tiltrekker støv like lett.
15. Klær som ellers ville vært brukbare kastes på grunn av lukt
Feil! Det er ingen studier som viser til at tøymykner gir vond lukt som sitter igjen og ødelegger tøyet og det er derfor heller ingen grunnlag for å påstå at klær som vaskes med tøymykner kastes hyppigere. Faktisk er det flere miljøfordeler ved bruk:
• Bruken er med på å smøre fibrene i tekstilen. Dette medfører at gnisninger mellom fibrene reduseres og derfor sjeldnere slites mot hverandre eller mot harde overflater og brekker. Med andre ord vil klærne bevares lenger både i farge og fasong. Tøymykneren vil dermed være en miljøfordel med tanke på gjenbruk.
• Tøymykner gjør klærne enklere å stryke, og krever derfor mindre strøm.
• Med tøymykner vil plagget kunne tørke fortere og dermed trenge kortere tid i en tørketrommel. Energi spart!
Tommelfingerregler for bruk av tøymykner:
- Ikke bruk det på tøy som er vannavstøtende, pustende, eller lagd av teknisk membranmaterialeeller .
- Forlenger varighet på fibrene i tøyet.
- Gjør at tøyet lukter godt, bevarer farger lenger og reduserer statisk elektrisitet.
- Kan bidra til å beholde den opprinnelige pusteevnen til tøyet.
- Bruk en parfymefri tøymykner dersom noen har sensitiv hud. Tøymykner kan faktisk redusere irritasjon på sensitiv hud.
- Tøymykner bidrar til å spare strøm!